Gravid i uke 23 og 24Den siste delen av svangerskapet

 
I løpet av den siste tredjedelen av svangerskapet er svært reell. Magen er stor, vet vi fosteret ofte, og det kan påvirke hvordan du lever. Mange kan leve nesten normal, men du må betale mer oppmerksomhet til behovet for jevnlige pauser og hvile. Noen føler like bra som alltid. Men hvordan du føler deg vil avhenge av mange ting, og noe du ikke kan påvirke selv. Hvis graviditet er ønsket, og hvis du har ambient støtte, er det lettere å føle seg bra. Det er vanskeligere hvis du har symptomer på graviditet eller andre problemer i livet.

Under den siste delen av svangerskapet, magen vokser og noen kvinner føler at den veier mye nedover bekken. Her er fosteret i 28. uke og 39 cm i begynnelsen av perioden er graviditet fortsatt i en ganske stille punkt, selv om fosteret har vokst slik at det fyller magen. Det er aktiv og kan bevege seg rundt. Babyer født så tidlig som i slutten av andre trimester eller begynnelsen av den tredje har flere sjanser enn de pleide å overleve uten komplikasjoner.
 
Senere i siste trimester føler en del at de blir mer sliten igjen. Det blir stadig tyngre, magen vokser og noen føler at den veier mye nedover bekken.
 
Som partner av en gravid kvinne blir gravid mer uttalt jo lenger det går. Noen kan kjenne av lignende symptomer at kvinnen har hatt, for eksempel kvalme og vektøkning. Det er anslått at det finnes så mange som opptil én av fem partner av en gravid kvinne.
 
Det er godt å begynne å tenke på hvordan man skal forberede seg til fødselen, den støtte og hjelp de ønsker. Vordende foreldre kan delta på kurs ved MVC å forberede både for fødsel og før de blir foreldre. I MVC, kan man også få svar på de fleste spørsmål knyttet til svangerskap, fødsel og post. Noen MVC arrangerer kurs og foredrag for ulike grupper av potensielle foreldre, også de som tidligere har hatt en baby eller er singel. Mange sykehus har organisert foredrag der du får vite mer om hvordan det fungerer, akkurat der.

Uke 23


Livmoren når nå like over navlen. Fosteret veier ca 550 gram og er 28 centimeter lang.
 
For noen tid, det er mekonium, den første grønn svart avføring i tarmen. Det skjer med fosteret akterdekk selv før det er født, så farget fostervann av grønn avføring.
 
Fosteret beveger seg mye, spesielt på kveldene kan være veldig gymnastikk i magen. Mange kvinner synes det føles bra, men noen mennesker finner det ubehagelig.

Uke 24

Det kan ha gått opp fem på syv kg, noen enda mer. Fosteret veier ca 600 gram og er ca 30 cm lang. Huden, som tidligere har vært helt transparent, blir tykkere og dekket av vernix.
 
Nå fosteret kan suge på tommelen, er det en praksis for å suge på brystet. Noen ganger fosteret begynner å hikke, det føles som om det klikker i magen.
 
De små blodårene i lungene, kapillærer, vokser mest mellom uke 16 og 24. Bare når fosteret er ca 24 uker, vil den begynne å puste luft, hvis det skulle bli født så tidlig.

Copyright © 2013-2024 www.hvilkenuke.com - Privacy & Terms.